مزوتراپی یا درمان لایه میانی پوست
مزوتراپی یکی از روش های درمانی و زیبایی پوستی است و در دسته ی شیوه های تزریقی قرار می گیرد. یعنی در این روش مواد ویژه ای با خاصیت درمانی به زیر پوست تزریق می شود. این مواد خاص با توجه به مشکل شما تعیین می شوند. مواردی همچون عصاره های گیاهی، ویتامین ها و آنزیم ها، داروها و هورمون ها از جمله مواردی هستند که در طی مزوتراپی به صورت موضعی به درون پوست تزریق می شوند.
واژه مزوتراپی از دو بخش «مزو» و «تراپی» تشکیل شده است. مزو (Meso) در زبان لاتین به معنی «میانی» بوده و تراپی (Therapy) هم به معنی «درمان» است. همانطور که از اسم این روش بر می آید، در مزوتراپی لایه ی میانی پوست را درمان می کنیم.
لایه میانی چیست؟
پوست از سه لایه اپی درم (روپوست)، درم و هیپودرم تشکیل شده است:
اپی درم سطحی ترین لایه ی پوست است که از سلول های شاخی و مرده تشکیل شده. این لایه حدود ۱ میلی متر ضخامت دارد و سلول هایش مدام در حال تقسیم، مرگ و ریختن از روی پوست هستند.
درم (Derma) لایه ی میانی پوست بوده که از بافت پیوندی انعطاف پذیر تشکیل شده است. درم حاوی رشته های پروتئینی کلاژن، الاستین و هیالورونیک اسید است. این رشته های پروتئینی باعث سفتی، حفظ رطوبت و انعطاف پذیری پوست می شوند. وقتی سن ما زیاد می شود، مقدار این رشته ها کم شده و در نتیجه پوست شل، کدر و خشک می شود. فولیکول های مو، غدد چربی و غدد عرق در این لایه قرار دارند.
هیپودرم یا بافت زیرپوستی عمقی ترین لایه ی پوست است که از بافت چربی و پیوندی تشکیل شده است. این لایه وظیفه دارد که درم را به ساختارهای زیرین (عضلات) متصل کند.
تاریخچه مزوتراپی
این روش درمانی سابقه ی زیادی در پزشکی سنتی و مدرن دارد. اولین استفاده ها از این روش به قرن ۱۲ میلادی و کشور فرانسه بر می گردد. در آن سال ها آمبروز پاره (پزشک دربار فرانسه) با استفاده از سوزن، سوراخ هایی روی پوست ایجاد می کرد و داروهای گیاهی را روی سوراخ ها می ریخت تا بهتر جذب پوست شوند.
مزوتراپی به شکل امروزی و مدرن توسط پزشک فرانسوی دیگری در سال ۱۹۵۲ معرفی شد. دکتر میچل پیستور برای درمان بیماری آسم تزریق وریدی دارویی به نام پروکائین را تجویز می کرد. او بعد از مدتی دید که ریزش موی بعضی بیماران بهبود یافته است. دکتر پیستور برای درمان ریزش موی بعضی از بیماران، پروکائین را به صورت زیر پوستی تزریق می کرد. او نهایتا در سال ۱۹۷۶ نام روش ابداعی خود را «مزوتراپی» گذاشت.
امروزه مزوتراپی یکی از روش های درمانی و جوانسازی مشهور در جهان و به ویژه اروپا است. البته در کشورهایی مانند انگلیس یا آمریکا به اندازه ی فرانسه طرفدار ندارد اما شناخته شده است.
اثرات و فواید مزوتراپی
مزوتراپی بر هر سه لایه پوست اثر می گذارد. اثرات درمانی این روش بر روپوست، لایه ی میانی و بافت های پیوندی زیرین پوست مشاهده می شود. همین موضوع باعث شده که کاربردهای متنوعی داشته باشد و برای درمان ریزش مو، سلولیت و موارد دیگر موثر باشد.
فواید مزوتراپی را میتوان به دو بخش تقسیم کرد، یکی فواید ناشی از مواد تزریق شده به پوست و دیگری تاثیر سوراخ های بسیار ریز ایجاد شده توسط سوزن.
ریز آسیب های مفید
یکی از فواید مزوتراپی، اثری است که ریز آسیب های ایجاد شده توسط سوزن های نازک مورد استفاده در این روش بر پوست می گذارند. سوزن تا عمق متوسط در پوست فرو می رود و آسیبی جزئی به آن وارد می کند. این آسیب باعث می شود که فرآیند های ترمیمی پوست فعال شوند.
با فعال شدن فرآیند های ترمیمی پوست، سلول های پوستی سالم شروع به ساخت و ترشح کلاژن، فاکتورهای رشد، پروتئین های بین بافتی و مواد دیگر می کنند. رگ های خونی جدیدی شکل می گیرد و سلول های بنیادی به سمت نواحی آسیب دیده حرکت می کنند.
دارورسانی، آبرسانی و تغذیه
محلول تزریق شده در این روش را اصطلاحا کوکتل می نامند. فرمول کوکتل بسته به نیاز شما تعیین می شود. مثلا برای درمان ریزش مو، کوکتل مزوتراپی را به شکلی ترکیب می کنند که حاوی داروهای ضد ریزش و مواد غذارسان به فولیکول های مو باشد.
کاربردهای مزوتراپی
کاربردهای مزوتراپی به مرور زمان با بهبود ترکیب محلول های تزریقی و سیستم تزریق بیشتر شدند. امروزه برای مزوتراپی از دستگاه نیمه اتوماتیکی استفاده می کنیم که مزوگان نام دارد. به بیان ساده در تمامی کاربردهای مزوتراپی هدف ما یک چیز است: وارد کردن موادی به پوست که باعث می شوند سلول ها به بهترین شکل ممکن فعالیت کنند.
بعضی از کاربردهای این روش شامل موارد زیر است:
درمان پیگمنتیشن (لکه ها) و اسکارها
می توان کوکتل مزوتراپی را به شکلی تهیه کرد که باعث کاهش لکه های پوستی شود. لکه های پوستی ناشی از فعالیت سلول های پوستی خاصی به نام ملانوسیت ها هستند. بعضی مواد موجود در سرم مزوتراپی می توانند فعالیت ملانوسیت ها را کنترل کنند. به همین دلیل می توان از مزوتراپی برای بهبود بعضی از لکه های ناشی از آفتاب و ملاسما استفاده کرد.
از مزوتراپی می توان برای محو کردن جای زخم و آثار به جا مانده از آکنه ها استفاده کرد. به ویژه اگر جای آکنه به شکل فرورفتگی پوستی در آمده باشد. هیالورونیک اسید استفاده شده در کوکتل به پوست حجم می دهد و سایر آنتی اکسیدان ها و آمینو اسیدها با اثرات ضد التهابی خود، پوست را تحریک می کنند که خودش را ترمیم کند.
درمان ریزش مو
یکی از کاربردهای جدیدتر مزوتراپی برای بهبود ریزش مو و تحریک رشد دوباره ی موها است. از این روش می توان به عنوان درمان پیشتیبان یا مکمل برای آلوپسی آندروژنی (ریزش مو با الگوی زنانه و مردانه)، تلوژن افلوویوم (ریزش موی ناشی از استرس)، مشکلات ساقه مو، ریزش مو سکه ای و افزایش سرعت رشد موها استفاده کرد.
مزوتراپی برای بهبود ریزش مو سه کار مهم انجام می دهد:
- بهبود خون رسانی و تحریک سلول های پوستی برای تولید فاکتورهای رشد و ترمیم با ایجاد آسیب های کوچک
- غذارسانی به فولیکول های مو با تزریق ویتامین ها و مواد مغذی
- رساندن داروهای ضد ریزش مو به شکل مستقیم به فولکیول ها
درمان سلولیت
گاهی از مزوتراپی به عنوان روشی برای کاهش وزن و از بین بردن چربی های بدن یاد می شوند. واقعیت این است که این روش می تواند چربی های اضافی زیر پوست را کاهش داده و باعث سفت شدن پوست شل شود، ولی نباید انتظار معجزه از آن داشته باشید.
ذخایر چربی در سلولیت و نواحی خاص مثل چانه و زیر فک به شکلی هستند که می توانیم با تزریق آنزیم های خاص تجزیه شان کنیم تا به مرور زمان از آن محل حذف شوند. آنزیم هایی که به این ذخایر چربی به صورت موضعی تزریق می کنیم غشای سلولهای چربی را باز کرده و باعث آزاد سازی چرب ها می شوند. چربی های آزاد شده توسط سیستم لنفاوی جمع آوری شده و دفع می شوند.
در مقایسه با لیپوساکشن
مزوتراپی در مقایسه با لیپوساکشن یک روش کم تهاجمی جایگزین برای حذف چربی های اضافی است.
در لیپوساکشن بافت چربی موجود در شکم، ران ها و پشت برای همیشه از بدن خارج می شوند. این کار با استفاده از یک لوله پلاستیکی و ایجاد یک برش باریک روی پوست صورت می گیرد. دستگاه مکنده چربی های بدن را بیرون می کشد. لیپوساکشن تحت بی هوشی عمومی انجام می شود.
با وجود این که لیپوساکشن روشی موثر و دائمی برای از بین بردن چربی ها به شمار می آید، دوره ی نقاهت یا ریکاوری اش ممکن است تا ۶ هفته طول بکشد. خطرات زیادی هم دارد؛ مانند آسیب به عروق خونی و اعصاب، کانتور نامناسب، سوختگی و عفونت. قیمت لیپوساکشن چند برابر مزوتراپی است.
به صورت کلی مزوتراپی برای حذف چربی های موضعی به شکلی که لیپوساکشن آن را انجام می دهد، مناسب نیست. البته روشی به نام «لیپولیز تزریقی» وجود دارد که معمولا با مزوتراپی اشتباه گرفته می شود. در لیپولیز تزریقی موادی مثل فسفاتیدیل کولین و دئوکسیکولات به چربی زیر پوستی تزریق می شود تا بافت چربی شکسته و حذف شود.
پس مزوتراپی برای رفع سلولیت و ذخایر کوچک چربی موثر است اما نمی تواند در حد لیپوساکشن عمل کند. از لیپولیز تزریقی می توان به جای لیپوساکشن استفاده کرد که مشابه مزوتراپی است.
بدون دیدگاه